Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomoc v energetické krizi přináší iniciativa Pro energie bez exekucí

16. 2. 2023

Pomoc v energetické krizi přináší iniciativa Pro energie bez exekucí

Ceny energií skokově zdražují a dodavatelé reagují zvedáním záloh. Očekává se až trojnásobné navýšení. Nezisková organizace Institut prevence a řešení předlužení proto připravila v rámci iniciativy Pro energie bez exekucí rozsáhlý a variabilní osvětový materiál, v němž lidé najdou potřebné informace a osvědčené postupy chránící před pádem do dluhových pastí.
Tisková zpráva ze dne 15. února 2023
Dluhová past
 
 
Navzdory vládnímu zastropování cen energií od ledna 2023 se stále více rodin a domácností dostává do příjmové chudoby. Vznikají jim nedoplatky na energiích a nově nastavené zálohy nejsou schopni uhradit. Ačkoliv na burze ceny energii klesají, do cen se stále promítá vysoká nákupní cena z předchozího období. Současně končící fixace posiluje riziko, že nově nastavené zálohy budou v neúnosné výši. Je nutné těmto problémům čelit, v lepším případě předcházet. 
 
V tíživé životní situaci se lze obrátit například na bezplatné občanské poradny (www.jakprezitdluhy.cz), kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky či na neziskovou organizaci Člověk v tísni, a to prostřednictvím emailové adresy jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz nebo telefonicky na helplinku 770 600 800.
 
Možnosti, jak najít úspory v energiích i domácím rozpočtu a jak řešit tíživou finanční situaci, najdete na www.energiebezexekuci.cz
 
Institut prevence a řešení předlužení, z. ú, se zaměřuje na problematiku zadluženosti domácností, exekucí a osobních bankrotů. V reakci na energetickou krizi vytvořil iniciativu Pro energie bez exekucí, složenou ze zástupců byznysu, odborné veřejnosti a neziskového světa, jejímž cílem je připravit a spustit konkrétní opatření, která zmírní dopady krize v oblasti energií.

Banner
 

Banner