Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunikátory pro nedoslýchavé i seniory na České poště

13. 5. 2022

Rozumět hlasu za přepážkou je pro řadu starších a nedoslýchavých lidí zvláště na rušných poštách obtížné. Proto Česká pošta ve spolupráci se Svazem neslyšících a nedoslýchavých nainstalovala na deseti pobočkách po celé zemi nové komunikátory.
Pilotní projekt komunikátorů pro nedoslýchavé a ohluchlé na pražských pobočkách České pošty měl mezi lidmi se sluchovým handicapem velký úspěch. Deset krabiček, které zesilují hlas pracovníků za přepážkou, proto v Praze zůstává. Novinkou je, že ode dneška najdou komunikátory lidé i na deseti dalších poštách v krajích.

„Úřady či firmy už umí pomáhat nevidomým i vozíčkářům, ale nedoslýchaví či neslyšící jsou dlouhodobě opomíjenou skupinou. Proto jsme rádi, že jsme společně s Českou poštou udělali krok kupředu,“ kvitovala novinku prezidentka Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR Šárka Prokopiusová. Dodala, že je třeba komunikátory rozšířit i na další místa, protože pomáhají také seniorům.
Pro lidi se sluchadlem i bez něj

Jak komunikátor funguje? Lidé se sluchovým handicapem si na svém sluchadle přepnou na systém indukční smyčky. Díky tomu pak slyší mnohem lépe hlas pracovníka na přepážce, který mluví do mikrofonu, a to bez rušivých zvuků okolí. Komunikátor pomáhá ale i starším lidem, kteří již hůře slyší, ale sluchadlo nemají. V tomto případě krabička slouží jako prostý zesilovač zvuku.

Seznam pošt v Ústeckém kraji, kde najdete komunikátory:

  •        Most 1, Moskevská 5, 434 01, Most