Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peníze za otevření účtu. K pomoci se přidaly i banky, Ukrajinci mohou získat až 7500 Kč

30. 3. 2022

Z válkou zmítané Ukrajiny už přišlo do Česka přes 236 tisíc uprchlíků, kteří zde získali dočasné vízum. Toto číslo však zdaleka není konečné, podle odhadů se očekává, že se počet může zvýšit až k 400 tisícům lidí. Téměř polovinu z nich tvoří děti a další čtyři pětiny jsou ženy.

Se svojí pomocí vycházejí vstříc i české banky, u kterých si běženci už mohou založit účty. Některé navíc přidávají finanční bonus, když si u nich uprchlík účet založí. Z celkem téměř 30 českých finančních institucí, které nabízejí bankovní platební služby, nabídly ukrajinským běžencům k otevřenému účtu také finanční bonus pouze čtyři banky:

  • Česká spořitelna
  • Československá obchodní banka
  • Komerční banka
  • Raiffeisenbank (pouze v omezeném čase v rámci akce)

K založení účtu občanu Ukrajiny stačí pouze jeden doklad totožnosti, tedy buď cestovní pas s vyznačeným vízem, anebo ukrajinský „občanský průkaz“, na kterém je text i v latince. Jak je to konkrétně u každé banky, se rozepisujeme níže. Bude potřebovat také telefonní číslo a e-mailovou adresu. Na pobočku banky je nutné dostavit se osobně, aby banka mohla ověřit totožnost. Založit účet mohou pouze lidé starší 18 let.

Česká spořitelna – max. 3000 Kč

Dokumenty k založení účtu

  • Ukrajinský cestovní pas,
  • nebo ukrajinský občanský průkaz (Паспорт громадянина України).

Finanční bonus

 
  • 6× 500 Kč

Podmínky

Po otevření účtu Spořitelna připíše majiteli měsíční bonus ve výši 500 Kč, pokud ve stejném měsíci přijde na účet platba alespoň ve výši 2500 Kč. Tento bonus může majitel účtu získat 6 měsíců po sobě. Celkem tedy banka zaplatí ke každému otevřenému účtu celkem 3000 Kč.

Majitel účtu má možnost své první peníze získat od Úřadu práce, který každému žadateli poskytuje humanitární dávku ve výši 5000 Kč měsíčně. Tuto dávku mohou běženci získat i opakovaně v dalších měsících, vždy ale musí dokládat výši svého příjmu.

Spořitelna dále běžencům neúčtuje příchozí ani odchozí platby na Ukrajinu a k dispozici je internetbanking v angličtině. Pro komunikaci v ukrajinštině má Spořitelna své operátory, kteří se novému klientovi ozvou poté, co zadá své telefonní číslo na webové stránce banky.

ČSOB – 2500 Kč

Dokumenty k založení účtu

  • Ukrajinský cestovní pas,
  • nebo ukrajinský občanský průkaz a platné vízum získané v registračním centru (zelený dokument),
  • nebo ukrajinský občanský průkaz a pohraniční registrační dokument „strpěn na území“ (červený dokument).

Finanční bonus

  • 2500 Kč jednorázově

ČSOB má kompletní informace pro uprchlíky v ukrajinštině, jen internetové bankovnictví je v češtině nebo v angličtině. Je také možné použít speciální telefonní linku 800 200 290 s ukrajinskými operátory. K novému účtu banka přidá jednorázový příspěvek 2500 Kč, aniž by pro jeho vyplacení byly další podmínky.

Banka nebude účtovat poplatky za výběry z bankomatů ukrajinskými kartami (negarantuje však, že výběry nezpoplatní ukrajinská strana).

Komerční banka – 2000 Kč

Dokumenty k založení účtu

  • Biometrický ukrajinský cestovní pas,
  • razítko cizinecké policie s uvedenou adresou pobytu na území ČR, nebo hraniční průvodka s uvedenou adresou pobytu na území ČR.

Finanční bonus

  • 2000 Kč jednorázově

Komerční banka poskytuje k otevřenému účtu příspěvek 2000 Kč. Odchozí platby na Ukrajinu jsou bez poplatku. Všechny korunové platby v ČR a SEPA úhrady v rámci EU jsou také bez poplatku.

Raiffeisenbank – bylo 2500 Kč

Dokumenty k založení účtu

  • Ukrajinský cestovní pas,
  • nebo ukrajinský občanský průkaz,
  • nebo žádost o udělení azylu, pokud se o něj uprchlík rozhodl požádat.

Finanční bonus

  • 2500 Kč jednorázově do 22. 3. 2022

Raiffeisenbank pro založení nového účtu požaduje pouze cestovní doklad, nebo občanského průkazu (obojí musí být v latince), případně i žádost o udělení azylu, pokud se o něj uprchlík rozhodl požádat. To je však zcela odlišný mechanismus, než je udělení víza za účelem strpění.

Pokud chce uprchlík požádat o azyl, musí se odebrat do přijímacího zařízení pro uprchlíky v Zastávce u Brna, kde absolvuje vstupní procedury, např. lékařské prohlídky, odběr otisků prstů a azylový pohovor. V Zastávce stráví přibližně týden, pokud má poté zajištěné ubytování v České republice. Cestovní pas je mu po dobu vyřizování žádosti odebrán ministerstvem vnitra a nahrazuje ho průkaz žadatele o azyl.

Raiffeisenbank takto udělovala příspěvek k založenému účtu ve výši 2500 Kč, ale pouze do 22. března 2022 v rámci krátkodobé akce. V současné chvíli umožňuje svým ukrajinským klientům výběry z bankomatu na původní ukrajinskou kartu bez poplatků a bez kurzové přirážky. Odchozí platby na Ukrajinu jsou rovněž bez poplatků.

Banka má informace na svých webových stránkách v ukrajinštině a jako jediná z konkurence má v tomto jazyce také celé internetové bankovnictví.

Které banky poskytují bonusy Ukrajincům při otevření účtu
Banka Příspěvek Podmínky
Česká spořitelna 500 Kč měsíčně po dobu 6 měsíců v případě příchozí platby ve výši min. 2500 Kč měsíčně podrobné podmínky
Československá obchodní banka 2500 Kč při založení účtu podrobné podmínky
Komerční bank 2000 Kč při založení účtu podrobné podmínky
Raiffeisenbank 2500 Kč (pouze do 22. 3. 2022) podrobné podmínky

Při zakládání účtu žádná z oslovených bank nekontroluje, jestli si běženci otevřeli účet u konkurenční banky, kde získají další příspěvek.

Nijak to nehlídáme, ukrajinští uprchlíci mají nárok na založení účtu v tolika bankách, v kolika jim to bude vyhovovat, stejně jako naši klienti, uvedl Filip Hrubý z České spořitelny.