Jdi na obsah Jdi na menu
 


idětský sluch.cz-informační portál

30. 9. 2021

Vady sluchu

21. ledna 2016

Činnost sluchového orgánu je činností velice složitou. Kterákoliv část sluchové dráhy se může poškodit a být příčinou sluchové vady. Závažnost vady však velice závisí právě na tom, kde vznikne.

Z hlediska fyziologického dělíme vady sluchu podle místa vzniku na dvě základní skupiny. Dojde-li k nějaké poruše v mechanické části sluchové dráhy (vnější nebo střední ucho), je narušen převod zvukových vibrací do hlemýždě. Proto takové vady nazýváme vady převodní.

Dojde-li k nějakému poškození ve vnitřním uchu nebo ve vyšších patrech sluchové dráhy, je narušeno vnímání (percepce) zvuku. Takovým vadám říkáme vady percepční nebo též někdy senzoneurální.

Je samozřejmé, že se vyskytují i kombinované vady sluchu, na kterých se podílí jak převodní, tak percepční složka.

Z hlediska doby vzniku dělíme vady sluchu na vrozené a získané.K vrozeným dochází v důsledku dědičnosti nebo v době zrání plodu a dítě se s takovou vadou narodí. Získané vady vznikají až po narození a i zde je z hlediska možností rozvoje mluvené řeči kritická doba vzniku, která rozhoduje o tom, zda je získaná vada prelingvální, nebo postlingvální. Vrozené i získané vady mohou být jak převodní, tak percepční.

Speciální kategorií vad sluchu jsou vady dědičné. Děddičnost vady však v žádném případě neznamená, že by se s ní dítě již muselo narodit. Jsou dědičné vady sluchu, které se projeví třeba až v dospělosti.

SUKI jede!

28. července 2021

Seznamte se s aktivitami Spolku uživatelů kochleárního implantátu

Spolek uživatelů kochleárního implantátu (SUKI) již od doby svého založení v roce 1994 hájí práva uživatelů kochleárního implantátu s cílem poskytnout jim co největší podporu, aby se mohli soustředit na to, co je v jejich životě opravdu důležité. Sdružuje především rodiče implantovaných dětí, dospělé implantované a odborníky zabývající se problematikou kochleárních implantátů.

Se SUKI se můžete setkat nejen na pravidelně pořádaných rehabilitačních pobytech a akcích pro děti a mladistvé. Vedení organizace stojí také za zlepšujícími se podmínkami pro uživatele kochleárního implantátu. SUKI intenzivně spolupracuje s odbornou ORL společností a společně s ní jedná na Ministerstvu zdravotnictví ČR i s pojišťovnami.

SUKI slaví 25 let

Sponzoři

Nadační fond Prolomené ticho
Nadační fond Prolomené Ticho

Pomozte dětem
Pomáháme

Cochlear
Cochlear

MED-EL
MED-EL

Abionic
Abionic

Nadační fond Dar sluchu
Dar sluch

KOBRA formy CZ s. r. o.