Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poznejte teplické stromy prostřednictvím QR kódů

11. 9. 2023

teplice.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Víte, jaké významné stromy rostou v Sadech Čs. armády?

 
 
 

 

Až budete příště procházet Šanovským parkem kolem Sadů Čs. armády, určitě si udělejte i malou zastávku u významných teplických stromů. Před nimi aktuálně najdete dřevěné sloupky s QR kódy, které vám o stromech prozradí více. K načtení kódu postačí chytrý telefon, vybavený aplikací na čtení QR kódů nebo fotoaparát s obdobnou funkcí. Získáte tím podrobný popis tří významnějších starých senescentních stromů, konkrétně dubu letního, dubu uherského a lípy velkolisté. 

 

Odbor životního prostředí města Teplice se snaží tvořit i menší projekty, které mohou zvýšit povědomí o zajímavých prvcích našeho města. Každý den kolem již zmíněných stromů prochází velké množství lidí, kteří by se o nich možná rádi něco dozvěděli. Sloupky s QR kódy jsou úplně novým konceptem, mají jednoduché a  přírodní zpracování. Na základě počtu pozitivních ohlasů by město v budoucnu pořídilo sloupky i na další místa, případně ve vylepšeném provedení. 

 

 

Co jsou to senescentní stromy? 

Za senescentní považujeme stromy, které jsou staré a degradující. Vyznačují se především rozpadlou korunou stromu a vznikem dutin. Zatímco období stáří tvoří u člověka asi čtvrtinu života, u těchto stromů to může být 40 až 80 % délky jejich existence, mohou tak žít další stovky let

 

I péče o takové stromy je velmi specifická. Přestože se senescentní stromy mohou zdát náročné a nepotřebné, ve skutečnosti tvoří důležitou součást ekosystému. Poskytují také domov, potravu a úkryt různým druhům živočichů. Staré stromy jsou vhodným prostředím například pro ptáky, netopýry, hmyz nebo houby.