Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Peruci se znovu veřejnosti otevřela Pamětní síň Emila Filly

 

V Peruci se po osmi letech znovu otevřela veřejnosti Pamětní síň Emila Filly. Slavnostní otevření proběhlo za účasti zástupců Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která spravuje významnou část Fillovy pozůstalosti, představitelů Ústeckého kraje a dalších významných hostů.

 

 
 

Síň byla uzavřena v roce 2016 v souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí zámku, kterou zahájili jeho noví majitelé. Po letech právních sporů mezi Ústeckým krajem, Galerií Benedikta Rejta v Lounech a majiteli zámku došlo k dohodě, která vedla k renovaci pamětní síně a jejímu opětovnému otevření.

 
Novou expozici v jižním křídle peruckého zámku připravil přední český historik umění Tomáš Winter. Výstava se zaměřuje především na pozdní tvorbu českého kubistického malíře Emila Filly, která vznikala v poválečných letech od roku 1945 do Fillovy smrti v roce 1953. Návštěvníci si i nadále mohou prohlédnout slavná kubistická díla Emila Filly, která jsou umístěna ve vstupní části síně. V jedné z místností jsou dále vystaveny také sběratelské předměty z Asie, které Filla během svého života nashromáždil, a které jsou doplněny dobovým nábytkem, což vytváří autentickou atmosféru Fillova ateliéru. Další části expozice pak představují Fillovy písně a krajiny, inspirované okolím Peruce, doplněné o fotografie slavného českého fotografa Josefa Sudka, který byl Fillovým blízkým přítelem.
 
Historické umístění Fillových děl na zámku v Peruci je důsledkem darovací smlouvy z roku 1956, kdy manželka umělce Hana Fillová převedla na stát část jeho rozsáhlého díla s podmínkou, že bude trvale umístěno právě zde. 
 
Pamětní síň Emila Filly vnímám jako neodmyslitelnou součást kulturního dědictví našeho kraje i celé České republiky a jsem moc rád, že má veřejnost opět možnost zhlédnout největší soubor Fillových písní a krajin z peruckého okolí v místě, kam právem patří,“ uvedl hejtman Jan Schiller.
 
Slavnostního otevření pamětní síně se zhostila ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech Kateřina Melenová společně s hejtmanem Janem Schillerem, za Ústecký kraj byli dále přítomni náměstek hejtmana pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče hejtmana Jiří Řehák, radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková a předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje Vlastimil Skála
 

peruc.jpeg

Otevření pamětní síně proběhlo za účasti hejtmana Jan Schillera, náměstka Jiřího Řeháka, radní Jindry Zalabákové a předsedy krajského výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimila Skály

peruc-2.jpeg

Zámek v Peruci, jehož součástí je Pamětní síň Emila Filly

peruc-3.jpeg

Otevření pamětní síně přišla podpořit široká veřejnost