Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústecký kraj se připravuje na vydatné srážky

13. 9. 2024

 

Povodňová komise Ústeckého kraje se sešla kvůli výstrahám ČHMÚ, které predikují v následujících dnech výrazné dešťové srážky.

 

Povodňovou komisi řídí hejtman Jan Schiller. V úvodu zazněly informace od zástupců Povodí Ohře a Povodí Labe. Dosažení 1. až 2. povodňového stupně se očekává na Ploučnici, dále se mohou zvedat hladiny Kamenice a Vilémovského potoka.

 

Bedlivě se sleduje průtok na Labi, kterým nakonec protečou téměř všechny srážky spadlé nad územím Čech. Dosažení 1. povodňového stupně (při výšce hladiny 450 cm v Ústí nad Labem) je očekáváno v neděli či pondělí. Zítra by mělo Labe v Ústí vystoupat na 215 cm.

 

Povodňová komise se zajímala také o funkčnost protipovodňové vany v Ústí nad Labem a stabilitu provizorní lávky, která nově vyrostla vedle Benešova mostu. ŘSD ujistilo o funkčnosti protipovodňové vany. Stavaři aktuálně čistí prostor pod lávkou, aby nic nebránilo hladkému průtoku vody. Lávka sama o sobě je dobře ukotvená a stabilní.

 

Připravenost zasahovat v případě potřeby ohlásili i hasiči, stejně jako dobrovolní hasiči.

 

Další zasedání povodňové komise je plánováno na pondělí, případně i dříve, pokud to situace bude vyžadovat. Svolán může být i krizový štáb.

 

uk.jpeg

Komisi řídí hejtman Jan Schiller, nechybí zástupci Polici ČR, armády či krajského úřadu