Jdi na obsah Jdi na menu
 


Městu divadlo, kraji muzeum. Zastupitelstvo schválilo převod majetku

 

Zastupitelstvo Ústeckého kraje posvětilo na svém posledním zasedání převod majetku mezi statutárním městem Ústí nad Labem a Ústeckým krajem. Uzavřením dohody o spolupráci a vzájemnými převody se napravuje stav, kde Ústecký kraj je spoluvlastníkem obchodního podílu ve společnosti Severočeské divadlo, s.r.o., a naopak Muzeum města Ústí nad Labem, příspěvková organizace, které má regionální význam, je provozováno statutárním městem Ústí nad Labem. Nově bude Severočeské divadlo plně patřit městu, kraj si naopak převezme muzeum.

Ústecký kraj a statutární město Ústí nad Labem plánují vzájemný převod Muzea města Ústí nad Labem a 50% obchodního podílu ve společnosti Severočeské divadlo, s.r.o., aby sladily správu regionálních kulturních institucí. Zatímco provozování regionálních muzeí spadá do kompetence kraje, divadla jsou běžně spravována městy. Na základě těchto zásad se obě strany dohodly na konkrétních krocích spolupráce a uzavřely dohodu, která upravuje vzájemné závazky a podmínky transakcí.

 
Ústecký kraj tak převezme Muzeum města Ústí nad Labem včetně nemovitého a movitého majetku, přičemž nově zřídí příspěvkovou organizaci Oblastní muzeum v Ústí nad Labem. Od 1. 1. 2025 tak začne fungovat dnešní Muzeum města Ústí nad labem pod novým zřizovatelem a názvem Oblastní muzeum v Ústí nad Labem. Součástí majetku muzea je také Parní vodárna Střekov a Popraviště Větruše. Město Ústí nad Labem naopak získá polovinu obchodního podílu v Severočeském divadle.  
 
Dohodu o převodech schválilo Zastupitelstvo Ústeckého kraje. Cena za 50% podíl ve společnosti Severočeské divadlo, s. r. o., byla stanovena na 79,3 milionu korun, zatímco nemovitosti Muzea města Ústí nad Labem budou prodány za 167,5 milionu korun. Smluvní strany se dohodly, že náklady na znalecké posudky ponesou rovným dílem. Započtení vzájemných pohledávek bude řešeno v následných dohodách. Vzájemná spolupráce zajistí lepší organizaci kulturních institucí v regionu, kdy kraj bude spravovat muzeum s regionálním významem a město se zaměří na provoz divadla.