Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplice zásadně rozšiřují projekt třídění kuchyňských odpadů

25. 4. 2024

Díky projektu se již nyní vybralo přes 75 tun odpadu

 
 
 

Akce, která nemá v České republice obdoby. Tou je rozšíření třídění kuchyňských odpadů v Teplicích na bezmála tři tisíce domácností, které proběhlo během druhého dubnového týdne. Teplice se tak staly jedním z největších měst, které novinku do svého odpadového hospodářství zavádí. 

 

V dubnu proběhlo, za pomoci partnera projektu - společnosti JRK, rozšíření třídění odpadů z kuchyní o téměř tisíc bytů. Do projektu tak bylo zapojeno kolem 3000 bytů. Díky projektu se již nyní vybralo přes 75 tun odpadu a se zapojením dalších domácností bude toto číslo strmě stoupat. Projekt ukazuje, jak lze kuchyňský odpad znovu využít a zároveň snížit množství odpadu vyváženého na skládku. Nyní se uskutečnila v Teplicích již čtvrtá fáze projektu.

 

Směsného odpadu výrazně ubude

"Díky projektu na sběr kuchyňského odpadu jsme zaznamenali významné změny v přístupu občanů k odpadům. Lidé si více uvědomují, kam co patří a co se s odpadem dále stane," říká první náměstek primátora Teplic a senátor Hynek Hanza a zmiňuje i další plány: "Naším hlavním cílem je motivovat občany k odpovědnému nakládání s odpady. Toho chceme dosáhnout rozšířením možností třídění a zkrácením vzdáleností k separačním nádobám na jednotlivé komodity, aby měli obyvatelé co nejlepší podmínky pro třídění.“

Pokud se míra třídění bude nadále zvyšovat a v komunálním odpadu budou pouze materiály, které nelze vytřídit, pak bude systém bezplatného sběru a likvidace odpadu pro občany města udržitelný i do budoucna,“ dodává.

 

Z kuchyně do kompostárny

A jak v Teplicích nový projekt funguje? Občané v domácnostech třídí zbytky z kuchyně. K tomu jim slouží speciální sety na třídění kuchyňského odpadu. Samotný odpad pak putuje na kompostárnu, kde se za několik týdnů přetvoří na kvalitní kompost. Novinkou je i zavedení polopodzemních kontejnerů, jejichž využití zvýší efektivitu nakládání s těmito odpady. Přinesou totiž podstatně větší objem než běžné nádoby na odpady. Na rozšíření projektu se společně s městem a realizační společností JRK podílí i Ústecký kraj, který na projekt poskytuje penízez dotačního programu pro zlepšování odpadového hospodářství měst a obcí Ústeckého kraje.

 

O společnosti JRK Česká republika: Firma nabízí nápaditá řešení, jak zlepšit nakládání s odpady. Má tři hlavní poslání: zvýšení míry třídění, předcházení vzniku odpadu a snížení množství směsného komunálního odpadu. Aby toho dosáhla, tak nabízí komplexní partnerství a řešení na míru pro každou obec. Více najdete na www.meneodpadu.cz

 

                                        odpad.jpeg

                           Distribuce setů na třídění kuchyňského odpadu

                                                   odpad-2.jpeg