Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výměnný festival

25. 4. 2024

 Na akci zavítalo více než 320 návštěvníků

 
 
 

neděli 21. dubna 2024 se v místní sokolovně konal Výměnný festival, který přinesl do našeho města závan udržitelnosti a společného sdílení. Tato událost byla organizována za účelem podpoření myšlenky recyklace a obnovení věcí, které již nejsou potřebné pro jednoho, ale mohou být prospěšné pro druhého.

Michaela Klennerová, organizátorka swapů, sdělila: “S radostí oznamujeme, že se do tohoto festivalu zapojilo celkem 325 účastníků, kteří společně přinesli 2,5 tuny různých věcí, včetně 70 kusů drobného nábytku, kol a bruslí, 34 kytek, a úctyhodných 1254 kusů knih, časopisů, CD a DVD. Nerozebrané věci jsou darovány podle aktuálních potřeb neziskovým organizacím v okolí.

Tato iniciativa nám ukázala sílu kolektivního úsilí a vytvořila prostor pro nové přátelství a společenství. Věříme, že takové události nejen pomáhají snižovat množství odpadu, ale také posilují pouta mezi lidmi v naší komunitě”.

Peníze vybrané během akce pokryly náklady na akci a zůstatek bude využit na rekonstrukci budoucího akčního Re-use centra. Kromě toho všichni zájemci mohou přispět k otevření centra a poslat finanční prostředky pomocí platformy Darujme.cz (https://www.darujme.cz/reuse-teplice).

Příští akce, na které nás najdete, je Re-use den, který se koná 19. května a budeme rádi, když se k nám připojíte opět s novými věcmi, které mohou najít nový domov. Re-use den organizuje Re-use federace u Zahradního domu. Swap Teplice - partner organizace a dny. Pro účastníky bude připraven bohatý doprovodný program, povídání, workshopy nejen pro děti ale např. i opravy pomocí 3D tiskárny pro dospělé, občerstvení, příjemné posezení. Akce je spojená s propagací pěstounství, kterou organizuje Centrum pro celou rodinu. Budeme doprovodná akce k zahájení sezony Malé Paříže.

SWAP alias výměna proběhla poprvé v únoru 2019 díky nadšení pár dobrovolníků. Do dnešního dne se těchto výměn uskutečnilo 28 a jejich obliba stále roste. Swapovací koutky se staly i pravidelnou doplňkovou aktivitou veřejných festivalů v Teplicích. Kromě jednorázových swapů funguje stálý swapový sklad dětských věcí v Jankovcově ulici v Teplicích a online FB skupina Swap Teplice. V červenci 2023 byl zaregistrován spolek Swap Teplice, z. s. Jeho cílem je propojovat lidi i firmy na Teplicku, kteří mají nevyužité věci, s dalšími firmami či lidmi, kteří tyto nevyužité přebytky mohou využít. Podporujeme tak cirkulární komunitu ve svém okolí. Usilujeme také o otevření nového akčního Re-use centra nevyužitých věcí pro Teplice a blízké okolí.